23 Ocak 2015 Cuma


                Karıncalar ve Vektör
R

R
Karıncaların yiyecek aramak için çok uzak mesafelere gidip tekrar yuvalarına dönebilmeleri araştırmacıların dikkatlerini son yıllarda bu konuya yöneltmelerine yol açtı. Karıncalardaki bu yön bulma kabiliyeti (navigasyon), özellikle Büyük Sahra’da yaşayan çöl karıncasında bariz bir biçimde ortaya çıkıyor. Bu karınca türü, çorak çöl ortamında yüzlerce metre yolu aşıp tekrar yuvasına dönmeyi başarıyor. Alman ve İsviçreli biyolog ve zoologlardan oluşan bir grup bilim adamı, onlardaki bu özelliği arabalardaki kilometre saatine benzetiyorlar. Karıncalar şaşmaz bir biçimde aynı mesafeyi gidip gelebiliyorlar.
Sahra çölü karıncaları yön bulmada yol entegrasyon sistemini kullanırlar. Bu sistemde karınca, yuvadan çıktıktan sonra yaptığı yürüyüş ve dönüş hareketlerinin toplamını, yuvaya olan uzaklığını hesaplamak için kullanır. Bir dizi matematik işlemi bu sırada yapılır. Karınca, yuvasına olan mesafeyi küçük segmentlere böler; her bir segment uygun yön ve uzaklık vektörünü taşır. Bu vektörlerin toplamıyla yuvanın uzaklık ve yönünü veren ‘homing’ vektörü elde edilmiş olur.
Sahra karıncasının ileri hareket ve dönüşlerini nasıl ölçtüğü ve bu hesapları nasıl yaptığı henüz açıklık kazanmış değil. Araştırmacılar, karıncalardaki yön bulma sisteminin özelliklerini, bu hayvanların inişli çıkışlı arazide yiyecek aramasını inceleyerek ortaya koymaya çalışıyorlar. Yapılan bir deneyde özel iniş ve çıkışlardan oluşan testere dişi şeklinde bir ortam hazırlanmış ve karıncalara bu bölümde yiyecek aramaları öğretilmiş; bu eğitilmiş karıncaların, düz yüzeyli bir alana konulduğunda yiyecek arama işini daha kısa mesafede yaptığı görülmüş. Bunun tersine düz alanda eğitilen karıncaların ise, engebeli alana konulduğunda öncekine göre daha uzun yürüyüş yaptığı saptanmış. Her iki deneyle karıncaların yiyeceği bir önceki eğitimlerine göre asıl uzaklığında değil, onun düz plan üzerine yansıyan mesafesinde aradıkları keşfedilmiş.

R

R


Araştırmacılar bu gözlemlerden şu sonucu çıkarmış bulunuyorlar: Karıncalar yönlerini, engebeli arazide katettikleri gerçek mesafeye göre hesaplamazlar. Onun yerine hareketlerini hayalî bir plana koyar ve bu planda yuvaya göre pozisyonlarını kaydederler. Böylece, arazideki dalgalanmaları gözardı ederek, gitmek istedikleri noktayı bulurlar. Üstelik, yuvalarına dönüşü genellikle farklı yoldan yaptıkları halde, yine de yuvalarına şaşırmadan ulaşırlar.
Berlin Üniversitesi biyologları bu konuda yoğun araştırmalar yapmakta. Karınca yön bulma sistemleri hakkında birkaç teori daha ortaya atılmış bulunuyor; ve konu bu teoriler ekseninde de ele alınıp inceleniyor. Bu hayvanların üç boyutlu sistemlerdeki davranış tipleri uygun deney şartlarında gözlemleniyor ve aynı yol bulma kalıbını burada da kullanıp kullanmadıkları merak ediliyor.
Bilim dünyası halen karıncaların minicik beyinlerinde yaptıkları bu işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğini çözmeye çalışıyor. Biz insanlar bile daha önce gittiğimiz bir yere tekrar giderken kaybolabildiğimiz halde, bu minik çalışkan hayvanlar kendilerine verilen bu özellik sayesinde yollarını şaşmaz bir şekilde bulabiliyorlar.

12 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. minik karıncaların yuvalarını nasıl bulduklarını merak ederdim ama bu kadar zeki ve matematiği bu kadar iyi kullandıklarını bimiyordum.vektörlerin her canlı için ulaşılacak yere en kısa zamanda gitmemizi sağladığını öğrenmiş oldum. paylaşımın için teşekkurler :)

    YanıtlaSil
  3. karıncaların bu şekilde yuvalarını bulduklarını bilmiyordum bunu bize gösterdiğin için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. insanlar daha çok doğadan çok şey öğrenecekmiş gibi duruyor. navigasyon sisteminin de karıncalardan esinlendiğini düşünmekteyim. bigilendirdiğin için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Doğada harika bir nizam var bunu küçücük karıncalarda bile görebiliyoruz. Küçüklüğümden beri hep düşünür karıncaları takip ederdim ve hepsi aynı yöne hiç yollarını şaşırmadan yuvalarını bulurlardı. Vektörlerin bu konuda işe yarayacagini hiç düşünmemiştim bir yeni bilgi daha öğrenmiş oldum paylaşımın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. İnanır mısınız ben de bu karıncaların hayatlarını çok merak ederim. Küçücük boylarıyla büyük boyuttaki şeyleri taşımaları hep dikkatimi çekmiş, beni şaşırtmıştı. Bir de özellikle şekeri sevmeleri. Ne zaman tezgahta bal ya da şeker unutulsa hemen etrafına toplaşırlar. Acaba bu karıncalar neden sever bu tatlı şeyleri diye merak etmişimdir. Hatta kendimce keşke bilim adamları şu karıncaların şeker sevmelerinin nedeni bulsa belki de şeker hastalığına iyi gelecek ilaç onlardadır diye düşünürüm. Ayrıca bu kadar çok çalışkan olmaları vs. sizin paylaştığınız şu yolu kullanma şekilleri çok ilginç. Bence karıncalar derinlemesine incelenmeli. Onlarda değişik bir şeyler var. Karınca dualarının olması boşuna değildir. İlahi bir kudret barındırdıkları kesin. Bu değerli bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. minik binlerce karınca yaşadıkları yerde kendi dünyaları için mega bir şehir :) doğanın inşaat ustalarına bir kez daha saygı duydum güzel bir yazı olmuş tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  8. Yol bulma konusunda arıların ve karıncaların yeteneğini duymuştum. Hatta arılar daha hızlı oldukları için gün içerisinde daha fazla iş yaptıklarını da biliyordum fakat yol bulma konusunda özel bir vektör kullandıklarını senin sayende öğrenmiş oldum teşekkür ederim verdiğim bilgi için :)

    YanıtlaSil
  9. Karıncaların yön bulma kabiliyetleri olduğunu duymuştum fakat matematik ile bu kadar alakalı ve vektörleri de içine alması çok ilginç bu konu hakkında bizi bilgilendirdiğin için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  10. Yol bulma konusunda vektörlerin kullanılması müthiş güzel bir konuya değinmissiniz tesekkurler😉

    YanıtlaSil
  11. Karıncalar doğanın en çalışkan canlıları onlar bile Matematik ile yaşıyorlar emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. Çok teşekkürler güzel bir yazı olmuş, karınca forum sitemizden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    YanıtlaSil